+31 (0)6 2272 82 13 info@jwgraszoden.nl

Gazon onderhoud

Hoe houdt u het gras mooi groen en sterk?

 

Wat kunt u doen om uw gazon groen en sterk te houden?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen (of beter gezegd: moet doen) om uw gazon zo mooi groen en sterk te houden als in de eerste weken na aanleg. Wij hebben voor u een aantal onderhoudstips op een rijtje gezet. In het kort komt het neer op maaien, bemesten, beregenen, beluchten en verticuteren. Lees verder voor meer tips!

Wanneer de graszoden net gelegd zijn

Het gras is nog niet in de grond geworteld en kan dus nog nauwelijks water uit de grond opnemen. Het heeft dan ook geen zin om lang te sproeien. Wel is het zaak vaak te sproeien. Een a twee keer per dag is de eerste 10 dagen niet overdreven (bij erg warm weer zelfs drie keer per dag). Vervolgens dient u dit natuurlijk af te bouwen om de wortels zo zelf naar water te laten zoeken en u zo een diepgeworteld en dus sterk gazon krijgt.

Na ongeveer 10 tot 14 dagen dient het gazon de eerste keer gemaaid te worden (afhankelijk van het weer kan het nodig zijn om enkele dagen langer te wachten). Controleer voor u gaat maaien of de graszoden al vast zitten aan de ondergrond.

Maai, zeker in het begin, het gras niet te kort (5 cm). Zorg ervoor dat de messen scherp zijn en maai in de richting waarin de graszoden gelegd zijn om te voorkomen dat de zoden bij het maaien loskomen.

Loop, ten slotte, de eerste weken zo min mogelijk over het gazon. De zoden moeten eerst stevig op de ondergrond vastgegroeid zijn.

Verticuteren

Eénmaal per jaar met een verticuteerhark uitkammen is goed voor uw gazon. Door middel van verticuteren verwijdert u het mos, en belucht u het gras bovendien. Merkt u dat u last hebt of krijgt van mos, dan is waarschijnlijk uw pH-waarde van de grond te laag (uw grond dus te zuur). U kunt een wat hogere dosering Groenkalk strooien om de pH-waarde te verhogen en de groei van mos tegen te gaan. Daarnaast is het zo dat in een sterk gazon onkruiden en mos geen kans hebben. U kunt bij ons een verticuteermachine huren.

Bemesten

Een gazon is echt niet het meest veeleisende deel van uw tuin, maar een goed en vooral regelmatig onderhoud wordt beloond met een fraai, gezond grastapijt. Heeft u kunstmest gestrooid, dan niet op het gras lopen om verbranding te voorkomen. Na een regenbui of besproeiing is dit gevaar geweken.

Om uw gazon goed en sterk te houden adviseren wij de volgende bemestingen aan te houden:

Januari-Februari 1,5 kg DCM Groenkalk per 10m2
Maart 0,5 kg DCM Start per 10m2
April – Juni – Aug 3 x 0,7 kg Gazonmeststof per 10m2
Sept – Okt 0,5 kg Najaarsgazonmeststof per 10m2

Maaien

Veel gazons worden te kort gemaaid en daardoor zien ze er minder fraai uit dan het geval kan zijn wanneer u een maaihoogte van 3 a 4 cm aanhoudt. Stel bij droog weer de maaimachine wat hoger af. Maai regelmatig (zo vaak als nodig) zodat u niet overdadig veel maaisel krijgt. Vang het gemaaide gras op in een grasvanger of hark het af. Dat voorkomt de groei en verspreiding van schimmels en onkruiden en de zode zal minder snel vervilten.

Beregenen, Beluchten en Winterklaar maken

Beregenen:
Sproei niet te veel en te snel. De wortels gaan dan niet diep de grond in. Bij droogte 1 of 2 maal per week ’s avonds sproeien. Wanneer u sproeit, doe het dan enige uren achtereen. Dat is veel beter voor uw gazon dan vaak en weinig sproeien.

Beluchten:
Wanneer u jarenlang over het gras loopt, wordt de bovenlaag zeer vast en krijgen de wortels een tekort aan zuurstof. Uw gazon leeft ervan op wanneer u met een mestvork of handprikker op 10 cm afstand en minstens 10 cm diep gaatjes prikt. Regelmatig doorluchten van het gazon gaat mosgroei tegen.

Winterklaar maken:

  • Zorg dat het gras gemaaid de winter in gaat (niet te kort, 3,5 – 4 cm).
  • Laat afgevallen bladeren niet liggen, hiermee voorkom je het verstikken en rotten van het gras.
  • Loop in de wintermaanden (zeker bij vorst!) zo min mogelijk over het gras, aangezien het gras niet groeit herstelt het gras zich niet of nauwelijks.

Contact opnemen

Heeft u een vraag of een opmerking?  Laat hier uw contactgegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op. Wilt u graag een offerte aanvragen voor het aanleggen, vervangen of onderhouden van uw gazon? Ga dan naar onze contactpagina en vul het formulier zo volledig mogelijk in.

Deken Dolsstraat 11,
3930 Hamont-Achel, België

+31 (0)6 2272 82 13

Laat een bericht voor ons achter

15 + 12 =